Close X

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Piątek, 25 maja 2018 r.
Wstecz
Nietążkowskie kulinaria
18.04.2013 r.

Już po raz III odbył się w nietążkowskiej szkole festiwal kulinarny. Organizatorem imprezy był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie, a Honorowy Patronat objęło Starostwo Powiatowe w Kościanie. Celem festiwalu była promocja kuchni wielkopolskiej, wymiana doświadczeń i umiejętności, kultywowanie tradycji kulinarnych, które łączą przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. Festiwal składał się z dwóch części o charakterze konkursu. Główny rozgrywany był na scenie w szkolnej auli, gdzie stanęły trzy kuchenne stanowiska. Pani Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lesznie wygłosiła prelekcję wprowadzającą obecnych w świat kuchni wielkopolskiej.
Obserwatorami festiwalu byli liczni goście na czele z wicestarostą Powiatu Kościańskiego panem Edwardem Strzymińskim.
Festiwalowi towarzyszyło ważne wydarzenie, którym było podpisanie umowy o współpracy pomiędzy ZSP w Nietążkowie a Leszczyńskim Klubem Kolarskim w Lesznie reprezentowanym przez pana Bogdana Jankowskiego – prezesa klubu.
Celem wczorajszego konkursu przeprowadzonego w formule black box było przygotowanie potrawy z losowo wybranych produktów w zamkniętych koszykach, przez zespoły, których członkowie nigdy przedtem ze sobą nie współpracowali.
O przydziale do poszczególnych zespołów decydowało losowanie. W każdym z nich znalazł się przedstawiciel lokalu gastronomicznego ze Śmigla, członkini koła gospodyń wiejskich i uczeń naszej szkoły. Uczestnicy konkursu mogli także korzystać z ogólnodostępnej bazy produktów, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Zadaniem zespołów było przygotowanie przynajmniej trzech potraw, które następnie oceniało jury w składzie: Wiesława Poleszak–Kraczewska – zastępca burmistrza Śmigla, ksiądz Tadeusz Fołczyński – dziekan parafii pw. Świętego Stanisława Kostki w Śmiglu, Hanna Włodarczak – TV „Nasze Leszno”, Rafał Rosolski – kierownik Zespołu Pieśni i Tańca „Żeńcy Wielkopolscy” oraz Marek Grześkowiak – wicedyrektor ZSP w Nietążkowie.
Jurorzy oceniając dania zwrócili uwagę na: oryginalność receptury i dobór składników, organizację pracy w zespole, smak i sposób przygotowania wykonanych potraw. Z największym uznaniem jury spotkała się propozycja przygotowana przez zespól w składzie: Robert Kasperski z Gospody „Ryś”, Krystyna Blimel z Koła Gospodyń Wiejskich w Morownicy oraz Agnieszka Ruskowiak uczennica II klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa domowego . Zwycięski zespół przygotował następujący zestaw potraw: medalion z indyka zapiekany, wątróbka na kaszy jęczmiennej, gruszki i jabłka pieczone oraz faszerowane twarożkiem z konfiturą. Exe aequo drugie miejsce zajęły dwie pozostałe drużyny w składzie: Paweł Smelkowski z restauracji „Poemat”, Bogumiła Rozwalka ze Śmigla i Magdalena Nowak uczennica ZSP Nietążkowo oraz Piotr Ratajczak z restauracji „Kakadu”, Urszula Jąder z Czacza i Adrianna Kośmider uczennica ZSP w Nietążkowie.
Gdy zespoły uwijały się przy kuchennym sprzęcie publiczność degustowała potrawy przygotowane przez uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych i panie z kół gospodyń wiejskich z Czacza, Śmigla i Morownicy. Dania podlegały ocenie uczestników festiwalu. Jednoznacznie pierwsze miejsca zajęły potrawy przygotowane przez Magdalenę Spławską i Gospodę „Ryś”. Hitem tegorocznego konkursu była czernina pani Krystyny Blimel. Ostatecznie wyróżniono: jabłecznik, faworki i sernik. Organizatorzy festiwalu przygotowali nagrody za najlepszą potrawę wielkopolską. Głównym sponsorem nagród było Starostwo Powiatowe w Kościanie. Zmagania drużyn umilał występ Zespołu Pieśni i Tańca „Żeńcy Wielkopolscy” oraz grupa wokalna działająca przy szkole w składzie: Anna Przybylska i Kinga Runk.
Festiwal kulinarny w Nietążkowie wpisał się już na stałe w kanon tradycji naszej szkoły.





bip

Certyfikaty i odznaczenia








Wynajem pomieszczeń szkolnych


Nasi Partnerzy

zobacz »