Close X

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Wtorek, 21 sierpnia 2018 r.
Wstecz
Konkurs Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Gostyniu
12.10.2012 r.

Na Świętej Górze koło Gostynia 12 października pachniało smakołykami kuchni wielkopolskiej. A to za sprawą odbywającego się tam Konkursu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Tradycyjne, wielkopolskie dania prezentowały koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia z powiatu wielkopolskiego. W konkursie wzięło udział piętnaście drużyn.
Powiat kościański reprezentowało Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie oraz ZSP z Nietążkowa. W składzie naszego zespołu byli członkowie Stowarzyszenia pani Teodozja Ratajczak, Aniela Kołacińska oraz reprezentanci szkoły Sandra Dworczak, Magdalena Wasielewska, Joanna Tomiak, Ewelina Kubiak, Agnieszka Ruskowiak, Jessica Nowak, Marta Bobowska, Norbert Maćkowiak, pan Eugeniusz Pawlicki, pani Renata Fijałkowska i pani Katarzyna Snela.
Stoiska z gorącymi daniami, przekąskami i smacznymi wypiekami ustawiono na klasztornym podwórzu. Jurorzy pod przewodnictwem Wojciecha Gubańskiego, szefa kuchni hoteli Pietrak próbowało zgłoszonych do konkursu dań. Ocenie podlegała potrawa na ciepło i wyrób cukierniczy. Nasz zespół przygotował indyka w czerwonym winie, „korbolową rozkosz”, „kościańskie” rogale z glancem oraz płatkowe szaleństwo w pomarańczowej nucie. Aranżując nasze stoisko wykorzystaliśmy tradycyjne naczynia, serwety i obrusy. Niestety decyzją jury za najlepszą potrawę na ciepło uznano roladki z karkówki i "nowomiejskie kopczyki" na cieście drożdżowym z jabłkami. Nasza drużyna wróciła z wyróżnieniami w konkursie na najlepsza potrawę tradycyjną kuchni wielkopolskiej i konkursie na wielkopolskie słodkości. Otrzymaliśmy książeczki kulinarne i herbatki firmy Kawon.





bip

Certyfikaty i odznaczenia








Wynajem pomieszczeń szkolnych


Nasi Partnerzy

zobacz »