Close X

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie
 

Wtorek, 21 listopada 2017 r.
Wstecz
II Wielkanocny Festiwal Kulinarny
4.04.2012 r.
tekst  foto   ⇒ |  1  |   2  |

Dnia 04.04.2011 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie odbył się kolejny już w historii naszej placówki Wielkanocny Festiwal Kulinarny. Impreza ta, dzięki dużemu zainteresowaniu, na stałe wpisała się w tradycję szkoły. Główny patronat nad imprezą objęło Starostwo Powiatowe w Kościanie. Sponsorem nagród był także prezes firmy AGROMEP z Kościana – pan Michał Lichaj.
Uroczystego otwarcia festiwalu dokonała pani dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Arleta Adamczak–Puk. Po przywitaniu uczestników oraz zaproszonych gości, księża: Tomasz Nowak oraz Łukasz Grys wprowadzili wszystkich w wielkanocną atmosferę omawiając znaczenie świątecznych tradycji.
Festiwal składał się z kilku etapów: konkursu na najsmaczniejszą potrawę wielkanocną oraz konkursu głównego, czyli przygotowanie potraw w formule Black Box ( z losowo przyznanych produktów w zamkniętych koszykach) przez zespoły, których członkowie nigdy przedtem ze sobą nie współpracowali. Ideą konkursu jest wymiana doświadczeń, umiejętności, świeżego spojrzenia i znajomości lokalnych tradycji kulinarnych przez wszystkich członków zespołów, które będą łączyć przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. Każdy zespół składał się z trzech osób wydelegowanych spośród: uczniów ZSP w Nietążkowie, przedstawicieli lokalnych gastronomów oraz członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z Czacza, Poladowa i Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły z Nietążkowa.
W konkursie na najsmaczniejszą potrawę wielkanocną brali udział uczniowie z ZSP w Nietążkowie, przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich, szefowie lokalnych restauracji i ochotnicy z okolicznych miejscowości. Potrawy przygotowane przez uczestników smakowali i oceniali widzowie festiwalu oraz zaproszeni goście. Wszystkie zaprezentowane potrawy były wyborne. W wyniku głosowania, pierwsze miejsce zajęła Anna Ruskowiak – uczennica IV klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego, która przygotowała Sernik z jabłkami. Drugie miejsce, za wyśmienity Pasztet z królika, zajęła pani Elżbieta Budzińska.
W etapie głównym konkursu wzięły udział trzy, losowo skompletowane zespoły:
Zespół nr 1
• p. Piotr Ratajczak – właściciel restauracji Kakadu w Śmiglu i Starym Bojanowie
• p. Lucyna Józefczak – członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Poladowie
• Tomasz Zarabski – uczeń IV klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Nietążkowie
Grupa pierwsza przygotowywała łososia na cukinii w sosie z białego wina, grillowanego łososia na plasterkach pory oraz krewetki w awokado.
Zespół nr 2
• p. Paweł Smelkowski – właściciel restauracji Poemat w Śmiglu
• p. Joanna Kozak – członek Rady Sołeckiej Nietążkowa
• Arleta Majer – uczennica II klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Nietążkowie
Grupa druga przygotowywała kurczaka w occie balsamiko, w sosie z czarnej porzeczki, sałatkę z sałaty lodowej z sosem jogurtowym oraz sałatkę z owocami i kurczakiem.
Zespół nr 3
• p. Krzysztof Przybylski – właściciel restauracji Smaczne Jadło w Kościanie
• p. Urszula Jąder – członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Czaczu
• Magdalena Wasielewska – uczennica III klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Nietążkowie.
Grupa trzecia przygotowywała polędwicę zawijaną w plastry boczku, w sosie grzybowym, kotlety mielone z kaszy oraz kiełbasę z cebulką.
W pierwszej części głównego etapu konkursu uczestnicy mieli 40 minut na ustalenie zawartości koszyka i wybranie potraw do przygotowania. W trakcie planowania pracy mogli korzystać z ogólnodostępnej bazy produktów stanowiącej standardowe zatowarowanie kuchni. Następnie zespoły miały do dyspozycji 50 minut na przygotowanie 3 dań konkursowych w dowolnej ilości porcji (lecz nie mniej niż dwie), które zostały przeznaczone do oceny przez członków jury, w skład którego wchodzili:
• p. Michał Lichaj – przewodniczący jury
• p. Wiesława Poleszak–Kraczewska – członek jury
• p. Artur Brudno – członek jury
• p. Katarzyna Zamorska – członek jury
• p. Joanna Dolczewska – sekretarz jury
Prezentowane potrawy, jury oceniało posługując się następującymi kryteriami:
- oryginalnością receptury i doborem wykorzystanych składników
- organizacją pracy w zespole
- oceną organoleptyczną
- sposobem prezentacji potrawy.
Dzięki prezentacji multimedialnej widzowie mogli na bieżąco śledzić postępy pracy wszystkich zespołów. Chętni mogli także spróbować przygotowanych przez konkurentów potraw.
Zwycięzcami konkursu głównego został zespół nr 1 w składzie: p. Piotr Ratajczak, p. Lucyna Józefczak i Tomasz Zarabski. Drugie miejsce zdobył zespół nr 2 w składzie: p. Paweł Smelkowski, p. Joanna Kozak i Arleta Majer. Trzecie miejsce przypadło zespołowi nr 3 w składzie: p. Krzysztof Przybylski, p. Urszula Jąder oraz Magdalena Wasielewska. Wszystkim serdecznie gratulujemy!
Całą imprezę uświetniał występ wokalno – artystyczny uczniów naszej szkoły, przygotowany przez p. Kingę Kaźmierczak i p. Grzegorza Głowackiego. Nad całością czuwały nauczycielki przedmiotów żywieniowych: p. Katarzyna Snela oraz p. Renata Fijałkowska.
Tego typu spotkanie pozwala nie tylko na lepszą integrację ze środowiskiem lokalnym, lecz także na czerpanie wiedzy i nabywanie doświadczeń przez naszą młodzież.
Można śmiało stwierdzić, że podczas spotkania panował świąteczny klimat, który uzupełniały wspaniałe humory wszystkich zebranych.

AZ




bip

Certyfikaty i odznaczenia








Wynajem pomieszczeń szkolnych


Nasi Partnerzy


Stowarzyszenie Przyjaciół
ZSP w Nietążkowie
Wojskowa Akademia Techniczna
Akademia Sztuki Wojennej
4 Pułk Przeciwlotniczy
w Czerwieńsku
19 Samodzielny Oddział
Geograficzny w Lesznie
31. Baza Lotnictwa Taktycznego
Poznań – Krzesiny
12. Brygada Zmechanizowana
Szczecin
Centrum Szkolenia Wojsk
Lądowych w Poznaniu
Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu
Powiatowa Straż Pożarna w Kościanie
Komenda Wojewódzka Policji w Poznaniu
Komenda Powiatowa Policji w Kościanie
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Lesznie
Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania Politechniki Poznańskiej
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
Wyższa Szkoła Humanistyczna w Lesznie
Instytut Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
TransEdu Wirtualna Akademia trans.eu
Ochotnicza Straż Pożarna w Śmiglu
Leszczyński Klub Kolarski
Szkoła jest ucze- stnikiem Programu
Wojskowe Stowarzyszenie Sportowe GROT Leszno
Firma Ustech Kościan Leszek Siąkowski Witold Stachowski
FKS OKUCIA OKIENNE I DRZWIOWE Sp. z o.o.. Bronikowo
Restauracja Poemat Paweł Smelkowski Śmigiel
ALVO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k
Przedsiębiorstwo Handlowe CHUDAK Sp.J.
Zakład Cukierniczy
Michał Gruszecki
Śmigiel
Zakład Elektrotechniczny
Jan Chomski
Śmigiel
Zakład Ogólnobudowlany
Ryszard Chmielewski
Leszno