Close X

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie
 

Środa, 22 listopada 2017 r.
Wstecz
Wielkanocny Festiwal Kulinarny Nietążkowo 2011
19.04.2012 r.

19.04.2011 r. w ZSP w Nietążkowie odbył się Wielkanocny Festiwal Kulinarny Nietążkowo 2011, który ma na stałe wpisać się w tradycję szkoły. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. J. Kasprowicza w Nietążkowie przy współpracy z Wyższą Szkołą Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.
Festiwal składał się z kilku etapów: konkursu na najsmaczniejszą potrawę wielkanocną oraz konkursu głównego w formule BLACK BOX.
W pierwszym etapie na najsmaczniejszą potrawę wielkanocną udział brały Panie z Kół Gospodyń Wiejskich ze wsi Poladowo, Nietążkowo, Czacz oraz uczennice ZSP w Nietążkowie.
Potrawy przygotowane przez uczestników smakowali goście i widzowie festiwalu, by następnie oddać głos na najlepsze trzy potrawy, na specjalnie przygotowanych kartach. Wszystkie z wystawionych potraw były wyśmienite, ale w wyniku głosowania wyłoniono następujących zwycięzców:
I miejsce – Anna Ruskowiak (uczennica ZSP) otrzymała aparat fotograficzny Olympus
II miejsce – Ada Kośmider (uczennica ZSP) otrzymała blender Boscha
III miejsce – Justyna Żurek (uczennica ZSP) otrzymała czajnik bezprzewodowy Philipsa
Przyznano również trzy nagrody specjalne dla:
Pani Bogumiły Bukowskiej z Nietążkowa (kurczak faszerowany w galarecie)
Pani Alicji Stam z Poladowa (szynka peklowana)
Pani Stefanii Krzyślak z Poladowa (babka puchowa)
Ponadto każdy z uczestników tego konkursu otrzymał książkę z przepisami kulinarnymi.

Konkursem głównym były zmagania w formule BLACK BOX. Polegały one na przygotowaniu potrawy z losowo przyznanych produktów w zamkniętych koszykach przez zespoły, których członkowie nigdy przedtem ze sobą nie współpracowali. Ideą konkursu była wymiana doświadczeń, umiejętności, świeżego spojrzenia i znajomości lokalnych tradycji kulinarnych przez wszystkich członków zespołów, które będą łączyć przyszłość, teraźniejszość i przeszłość a jednocześnie integracja środowiska lokalnego w duchu przeżywania Świąt Wielkanocnych.
W pierwszym etapie ustalono skład trzech zespołów wydelegowanych spośród: uczniów ZSP w Nietążkowie, studentów WSHiG w Poznaniu, przedstawicieli lokalnych gastronomów, członkiń KGW z Czacza , Nietążkowa i Poladowa:

Zespół nr 1
Jacek Kędziora – restauracja Marta
Alicja Stam – KGW Poladowo
Artur Woźniak – WSHiG Poznań
Tomasz Zarabski – ZSP Nietążkowo
Zespół ten przygotował kęski kurczaka z boczkiem, białą kiełbasę z sosem chrzanowym i sałatki z liczi i krewetek.
Drużyna ta zdobyła I miejsce.

Zespół nr 2
Piotr Ratajczak – pizzeria Kakadu w Śmiglu
Urszula Jąder – KGW Czacz
Artur Nowaczyński – WSHiG Poznań
Sandra Dworczak – ZSP Nietążkowo
Członkowie tego zespołu przygotowali grillowane polędwiczki z warzywami, sos koperkowy, sakiewki z polędwicy, sałatkę paprykową, kiełbaski białe z sosem chrzanowym.
Drużyna ta zdobyła III miejsce.

Zespół nr 3
Paweł Smelkowski – restauracja Poemat
Bogumiła Bukowska – KGW Nietążkowo
Maciej Król – WSHiG Poznań
Paweł Muller – ZSP Nietążkowo
Członkowie zespołu przygotowali kaczkę z owocami w miodzie z pure ziemniaczanym, cukinię w szynce szwarcwaldzkiej, sałatkę z sałaty lodowej z szynką.
Drużyna ta zajęła II miejsce

Zespoły miały do dyspozycji 30 minut na przygotowanie 3 dań konkursowych w dowolnej ilości porcji, lecz nie mniej niż dwie, które zostaną przeznaczone do oceny członków jury.
W skład jury wchodzili:
Roman Rawecki – przewodniczący – prezes firmy Breit, restaurator z Wrocławia
Barbara Staszczuk-Olszewska – prezes firmy Gastrometal
Wiesława Poleszak –Kraczewska – wiceburmistrz Śmigla
Jacek Rubinstein – dyrektor ds. promocji i marketingu Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
Marek Grześkowiak – wicedyrektor ZSP w Nietążkowie
Na sekretarza jury organizator wyznaczył Franciszka Olejniczaka – absolwenta naszej Szkoły z 1992 r. oraz właściciela firmy Solger Packaging.
Prezentowane potrawy jury oceniało posługując się następującymi kryteriami: oryginalnością receptury i doborem wykorzystanych składników, organizacją pracy w zespole, oceną organoleptyczną i sposobem prezentacji potrawy.
Nad całością przygotowań do festiwalu czuwały Pani Renata Fiałkowska i Katarzyna Snela – nauczycielki ZSP w Nietążkowie.
Zorganizowana impreza była nie tylko świetnie przygotowana. Na sali, wśród widzów panowała przyjazna i już świąteczna atmosfera. Wszyscy doskonale się bawili delektując potrawami przygotowanymi przez uczestników I etapu konkursu. Było miło i sympatycznie. Myślę, że za rok koniecznie trzeba festiwal kulinarny powtórzyć w rozszerzonym gronie.

Hanna Klem




bip

Certyfikaty i odznaczenia








Wynajem pomieszczeń szkolnych


Nasi Partnerzy


Stowarzyszenie Przyjaciół
ZSP w Nietążkowie
Wojskowa Akademia Techniczna
Akademia Sztuki Wojennej
4 Pułk Przeciwlotniczy
w Czerwieńsku
19 Samodzielny Oddział
Geograficzny w Lesznie
31. Baza Lotnictwa Taktycznego
Poznań – Krzesiny
12. Brygada Zmechanizowana
Szczecin
Centrum Szkolenia Wojsk
Lądowych w Poznaniu
Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu
Powiatowa Straż Pożarna w Kościanie
Komenda Wojewódzka Policji w Poznaniu
Komenda Powiatowa Policji w Kościanie
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Lesznie
Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania Politechniki Poznańskiej
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
Wyższa Szkoła Humanistyczna w Lesznie
Instytut Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
TransEdu Wirtualna Akademia trans.eu
Ochotnicza Straż Pożarna w Śmiglu
Leszczyński Klub Kolarski
Szkoła jest ucze- stnikiem Programu
Wojskowe Stowarzyszenie Sportowe GROT Leszno
Firma Ustech Kościan Leszek Siąkowski Witold Stachowski
FKS OKUCIA OKIENNE I DRZWIOWE Sp. z o.o.. Bronikowo
Restauracja Poemat Paweł Smelkowski Śmigiel
ALVO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k
Przedsiębiorstwo Handlowe CHUDAK Sp.J.
Zakład Cukierniczy
Michał Gruszecki
Śmigiel
Zakład Elektrotechniczny
Jan Chomski
Śmigiel
Zakład Ogólnobudowlany
Ryszard Chmielewski
Leszno