Close X

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie
 

Czwartek, 23 listopada 2017 r.
Wstecz
„Święto Dyni”
22 października 2007 r.

Koło Młodego Żywieniowca cieszy się wielkim zainteresowaniem uczniów naszej szkoły Uczestniczą w nim uczniowie klas drugich i trzecich Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Naszym opiekunem jest mgr inż. Katarzyna Snela. Na zajęciach każdy może wykazać się swoimi umiejętnościami i sprawdzić swój talent kulinarny. W tym roku postawiliśmy uczcić niedoceniane warzywo w naszej polskiej kuchni jakim jest dynia. Zorganizowaliśmy „Święto Dyni”. Zaangażowani zostali uczniowie wszystkich klas, każda klasa wykonała halloweenową dynię - lampion. My przygotowaliśmy zupę bułgarską, pyszny kompot z dyni oraz placek z dynią. 22 października zaprezentowaliśmy nasze dania na wystawie „Ze strasznym uśmiechem” wśród nastrojowych lampionów. Kolejną atrakcją w tym dniu były wybory Miss Dynia.Pierwsze miejsce zajęła dynia - lampion wykonana przez klasę III th/ta, drugie miejsce dynia klasy IV tżgd a trzecie lampion klasy III te. Zwycięzcy zostali nagrodzeni, uroczystość uświetniła degustacja przygotowanych potraw. Największym uznaniem cieszyła się zupa bułgarska z dyni, więc przepisem dzielimy się z Czytelnikami:
Składniki:

750g dyni

1 cebula

1 papryka czerwona

2 łyżki oliwy

0,5 szklani ryżu

3 kostki rosołowe

2 łyżki ketchupu

1 łyżeczka sproszkowanej papryki

sól

2 bułki na grzanki

200g żółtego sera
Sposób Wykonania:

Do dużego garnka wlać olej, silnie podgrzać, dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę. Gdy papryka i cebula zrumienią się wsypać umyty i osuszony ryż, mieszając drewnianą łyżką, aż ryż troszkę zżółknie. Dodać pokrojony miąższ dyni, przesmażyć a następnie wlać rosół. Gotować około 20 minut na średnim ogniu. Dodać sproszkowaną paprykę. Przed podaniem doprawić ketchupem, podprawić śmietaną. Przed podaniem dodać grzanki i posypać obficie żółtym serem. Życzymy smacznego!

Justyna Szczepaniak
Daria Gorlas
Patrycja Przybylska








bip

Certyfikaty i odznaczenia






















Wynajem pomieszczeń szkolnych


Nasi Partnerzy


Stowarzyszenie Przyjaciół
ZSP w Nietążkowie
Wojskowa Akademia Techniczna
Akademia Sztuki Wojennej
4 Pułk Przeciwlotniczy
w Czerwieńsku
19 Samodzielny Oddział
Geograficzny w Lesznie
31. Baza Lotnictwa Taktycznego
Poznań – Krzesiny
12. Brygada Zmechanizowana
Szczecin
Centrum Szkolenia Wojsk
Lądowych w Poznaniu
Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu
Powiatowa Straż Pożarna w Kościanie
Komenda Wojewódzka Policji w Poznaniu
Komenda Powiatowa Policji w Kościanie
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Lesznie
Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania Politechniki Poznańskiej
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
Wyższa Szkoła Humanistyczna w Lesznie
Instytut Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
TransEdu Wirtualna Akademia trans.eu
Ochotnicza Straż Pożarna w Śmiglu
Leszczyński Klub Kolarski
Szkoła jest ucze- stnikiem Programu
Wojskowe Stowarzyszenie Sportowe GROT Leszno
Firma Ustech Kościan Leszek Siąkowski Witold Stachowski
FKS OKUCIA OKIENNE I DRZWIOWE Sp. z o.o.. Bronikowo
Restauracja Poemat Paweł Smelkowski Śmigiel
ALVO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k
Przedsiębiorstwo Handlowe CHUDAK Sp.J.
Zakład Cukierniczy
Michał Gruszecki
Śmigiel
Zakład Elektrotechniczny
Jan Chomski
Śmigiel
Zakład Ogólnobudowlany
Ryszard Chmielewski
Leszno