Close X

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie
 

Sobota, 25 listopada 2017 r.
Wstecz
VI Festiwal Kulinarny
5.04.2017 r.

Już po raz VI odbył się w Nietążkowie słynny FESTIWAL KULINARNY. Organizatorem imprezy był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie, a honorowy patronat objęli Starostwo Powiatowe w Kościanie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Osobami czuwającymi nad techniczną i organizacyjną stroną wydarzenia byli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: p. Ewa Nowacka-Wieczorek, p. Katarzyna Snela, p. Renata Fijałkowska oraz p. Bogusław Pietrzyński.
Festiwal składał się z trzech części. Główna rozgrywana była na scenie w szkolnej auli, gdzie stanęły trzy kuchenne stanowiska. Obserwatorami festiwalu byli znakomite osobistości, wśród których mieliśmy przyjemność gościć Wicestarostę Kościańskiego – Stefana Stachowiaka.
Tradycyjnym elementem festiwalu był konkurs przeprowadzony w formule Black Box. Głównym jego zadaniem było przygotowanie potrawy z losowo wybranych produktów w zamkniętych koszykach przez zespoły, których członkowie nigdy przedtem ze sobą nie współpracowali. O przydziale do poszczególnych zespołów decydowało losowanie. W każdym z nich znalazły się cztery osoby wydelegowane spośród zaproszonych gości, pań reprezentujących kuchnie lokalne, uczniów z zaprzyjaźnionych gimnazjów oraz uczniów ZSP w Nietążkowie. Uczestnicy konkursu mogli także korzystać z ogólnodostępnej bazy produktów, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Zadaniem zespołów było przygotowanie od dwóch do trzech potraw, które następnie oceniało jury w składzie: przewodniczący jury – ksiądz Tadeusz Fołczyński – dziekan parafii pw. Świętego Stanisława Kostki w Śmiglu, sekretarz – p. Halina Senftleben – Samol oraz członkowie jury – p. Paweł Smelkowski, p. Aniela Kołacińska oraz przedstawiciel Gimnazjum w Bronikowie p. Jadwiga Kuśnierczak.
Zasady oceniania konkursu nie zmieniły się od początków tego wspaniałego, łączącego lokalną społeczność przedsięwzięcia. Jurorzy oceniając dania zwrócili więc uwagę na: oryginalność receptury i dobór składników, organizację pracy w zespole, smak i sposób przygotowania wykonanych potraw. W tym roku z największym uznaniem jury spotkała się propozycja przygotowana przez zespół II w składzie:
p. Piotr Szrejder – absolwent naszej szkoły, właściciel firmy „Maja plus”;
p. Krystyna Blimel z Morownicy;
Tobiasz Wieczorek – uczeń szkoły w Nietążkowie z klasy III tżug;
Daria Frąckowiak – uczennica Gimnazjum w Bronikowie.
Zwycięski zespół przygotował: „Polędwicę obtoczoną szynką”, „Sos pomidorowy ze śmietanką” oraz „Surówkę z łososiem”.

Drugie miejsce zajął zespół III w składzie:
p. Teodozja Ratajczak – wiceprezes Stowarzyszenia Przyjaciół Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie;
p. Arleta Majer z Poladowa, absolwentka naszej szkoły;
Janina Han – uczennica szkoły w Nietążkowie z klasy III tżug;
Miłosz Strzelczyk – uczeń Gimnazjum w Czaczu.
Kucharze z tego zespołu przygotowali: „Sałatkę ze szpinakiem”, „Grillowaną polędwicę z sosem grzybowym”, „Gruszki w syropie winno-karmelowym”.

Trzecie miejsce przypadło grupie I w składzie:
p. Marcin Jurga – Zastępca Burmistrza w Urzędzie Gminy Śmigiel;
p. Urszula Jąder z Czacza;
Estera Jankowska – uczennica szkoły w Nietążkowie z klasy I zb;
Zuzanna Wasiak – uczennica Gimnazjum w Śmiglu.
Zespół przygotował: „Polędwicę nadziewaną śliwką obłożoną boczkiem”, „Kluski kładzione”, „Sos z jarmużu ze śmietanką” oraz „Polędwiczki nadziewane pieczarkami”.

Równolegle z głównymi rozgrywkami odbywały się jeszcze dwie konkurencje. Pierwsza – na najatrakcyjniejszy produkt lokalny i druga – na najsmaczniejszą potrawę regionalną przygotowaną przez uczniów naszej szkoły oraz pracowników szkoły i zebranych gości.
W pierwszym konkursie mogli wziąć udział producenci, przedsiębiorstwa, a w szczególności przedsiębiorcy zrzeszeni w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Każdy uczestnik konkursu miał obowiązek przedstawić regionalne produkty żywnościowe, czyli surowce lub wyroby, które mogłyby być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw, jednakże powinny one być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. W tej kategorii zwyciężył Pensjonat Restauracja Kogucik z Czempinia zapewniający bardzo szeroki zakres usług gastronomicznych. Drugie miejsce zajęła firma PPH Kuba Małgorzata Kuciak – oferująca m.in. wyroby garmażeryjne i dania gotowe.
Gdy zespoły uwijały się przy kuchennym sprzęcie, publiczność oprócz produktów przedsiębiorców i lokalnych producentów degustowała także potrawy przygotowane przez uczestników drugiej z ww. konkurencji. Uczestnikiem tej części konkursu mógł być każdy, kto przesłał do sekretariatu szkoły recepturę na prezentowaną podczas kulinariów potrawę regionalną. Dania podlegały ocenie publiczności i uczestników festiwalu. Spośród dań przygotowanych przez uczniów nie do pokonania okazał się „Gulasz po mazursku” uczennicy klasy III tżug – Karoliny Ciorgi. Drugie miejsce zajęła Blanka Misiórna – uczennica III klasy liceum, która przygotowała „Drożdżowe bułeczki z makiem”. Trzecie miejsce zdobyli uczniowie klasy II liceum – Maciej Tobółka i Bartłomiej Hus, którzy zaskoczyli wszystkich swą wspaniałą „Zasmażką”.
Spośród dań w konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną przygotowaną przez pracowników szkoły i gości najpyszniejsze okazały się:
„Zupa lubuska” p. Wojciecha Czechowskiego – I miejsce;
„Kotlety z kaszy manny” p. Urszuli Jąder – II miejsce;
„Kapuśniak z fasoli” p. Sabiny Rybakowskiej – III miejsce.
Niespodzianką było wylosowanie zwycięzcy spośród wszystkich uczestników konkursu na najlepszą potrawę regionalną. Nagroda trafiła do rąk Moniki Golec – uczennicy klasy I tżug. Zmagania drużyn umilały takie atrakcje jak pokaz barmański oraz synchroniczny pokaz kelnerski.
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

AZ




bip

Certyfikaty i odznaczenia








Wynajem pomieszczeń szkolnych


Nasi Partnerzy


Stowarzyszenie Przyjaciół
ZSP w Nietążkowie
Wojskowa Akademia Techniczna
Akademia Sztuki Wojennej
4 Pułk Przeciwlotniczy
w Czerwieńsku
19 Samodzielny Oddział
Geograficzny w Lesznie
31. Baza Lotnictwa Taktycznego
Poznań – Krzesiny
12. Brygada Zmechanizowana
Szczecin
Centrum Szkolenia Wojsk
Lądowych w Poznaniu
Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu
Powiatowa Straż Pożarna w Kościanie
Komenda Wojewódzka Policji w Poznaniu
Komenda Powiatowa Policji w Kościanie
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Lesznie
Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania Politechniki Poznańskiej
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
Wyższa Szkoła Humanistyczna w Lesznie
Instytut Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
TransEdu Wirtualna Akademia trans.eu
Ochotnicza Straż Pożarna w Śmiglu
Leszczyński Klub Kolarski
Szkoła jest ucze- stnikiem Programu
Wojskowe Stowarzyszenie Sportowe GROT Leszno
Firma Ustech Kościan Leszek Siąkowski Witold Stachowski
FKS OKUCIA OKIENNE I DRZWIOWE Sp. z o.o.. Bronikowo
Restauracja Poemat Paweł Smelkowski Śmigiel
ALVO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k
Przedsiębiorstwo Handlowe CHUDAK Sp.J.
Zakład Cukierniczy
Michał Gruszecki
Śmigiel
Zakład Elektrotechniczny
Jan Chomski
Śmigiel
Zakład Ogólnobudowlany
Ryszard Chmielewski
Leszno