Close X

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Czwartek, 22 lutego 2018 r.
Wstecz
Spotkanie z kuchnią Węgier i Hiszpanii
20.04.2016 r.

20 kwietnia br. uczniowie naszej szkoły mieli kolejną okazję poznać kulturę oraz kuchnię krajów europejskich. Tym razem gościliśmy wolontariuszy z Węgier i Hiszpanii. Veronika i Gines przedstawili prezentacje na temat swoich państw, a uczniowie biorący udział w projekcie „Przez żołądek do serca Europejczyka” finansowanym przez Fundację BZ WBK poznali typowe dania kuchni węgierskiej i hiszpańskiej. W ramach krótkich zajęć warsztatowych uczniowie ułożyli węgierskie i hiszpańskie menu składające się z potraw przedstawionych w prezentacjach. Nasi przyszli kucharze zastanowili się jakie potrawy chcieliby ugotować podczas kolejnego spotkania, które miało miejsce 22 kwietnia. Podczas spotkania w grupie projektowej uczniowie technikum gastronomicznego otrzymali przepisy w języku angielskim i podzielili się na grupy, w których gotowali w szkolnej pracowni gastronomicznej. Mieli oni do przygotowania 3 potrawy węgierskie: túrós pogácsa (przekąska serowa), lángos (ciasto podobne do polskich racuchów), rakott krumpli (potrawa podobna do zapiekanki) oraz 3 hiszpańskie potrawy: tortilla de patatas (hiszpański omlet), gazpacho (słynny andaluzyjski chłodnik) oraz torrijas (smażony chleb z dodatkiem cukru i cynamonu). Po raz kolejny okazało się, że mamy zdolnych uczniów, którym nie straszne są potrawy zagraniczne. Wolontariusze podzielają to zdanie, gdyż nazwali naszych uczniów profesjonalistami.

E.B.




bip

Certyfikaty i odznaczenia








Wynajem pomieszczeń szkolnych


Nasi Partnerzy

zobacz »