Close X

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Wtorek, 14 sierpnia 2018 r.
Wstecz
Egzotyka w jedzeniu, czyli homary, ostrygi, ślimaki
03-04.2016 r.

Właśnie takie wyrafinowane przysmaki były przedmiotem szkolenia, w którym uczestniczyły nauczycielki przedmiotów żywieniowych z naszej szkoły: pani Katarzyna Snela, pani Ewa Nowacka-Wieczorek i pani Renata Fijałkowska.
Warsztaty obsługi kelnerskiej I i II stopnia odbyły się kolejno w Kaliszu i Luboniu koło Poznania, w miesiącach marcu i kwietniu.
Pierwsza część szkolenia „Podstawy obsługi konsumenta” obejmowała zagadnienia dotyczące technik noszenia tacy kelnerskiej, serwisu talerzowego, serwisu z kopułami oraz serwisu francuskiego. Uczestnikom szkolenia przedstawione zostały linie szkła i sztućców kelnerskich, pokaz resztkowania i dekantacji wina czerwonego. Ciekawostką okazał się pokaz serwisu synchronicznego oraz tzw. szablowanie – pokazowe serwowanie wina musującego.
Program drugiej część szkolenia zatytułowanej „Serwis specjalny” obejmował standardy nakrycia stołu, zastawę i menaże do serwisu specjalnego, metody serwowania i zasady konsumowania serwisów specjalnych takich jak homar, ostrygi, kawior i ślimaki oraz serwowanie i porcjowanie owoców, a także flambirowanie przy stoliku gości na wózku do flambirowania. Ciekawostką okazały się innowacyjne metody nakrywania stołu w restauracji tzw. improstyl.
Pierwsze rezultaty szkolenia można było zobaczyć podczas V Festiwalu Kulinarnego, na którym uczniowie z klasy 2 tżug zaprezentowali synchroniczny pokaz kelnerski.





bip

Certyfikaty i odznaczenia








Wynajem pomieszczeń szkolnych


Nasi Partnerzy

zobacz »