Close X

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie
 

Sobota, 25 listopada 2017 r.
Wstecz
Menu na Halloween.
30.10.2014 r.

  •  


  •  


  •  


  •  


  •  



  •  


  •  


  •  


  •  



Klasa 3 tż prezentuje propozycje menu na przyjęcie z okazji Halloween:
1. Babeczki czekoladowe z musem z pieczonej dyni
2. Nadziewane jaja Halloween
3. Galaretka Oko na Halloween.
Wszystkie przepisy zostały sprawdzone i wykonane podczas zajęć praktycznych, są smaczne i proste do wykonania.
Życzymy wszystkim wspaniałej zabawy podczas sporządzania potraw i dekoracji.
Smacznego


Nadziewane jajka Halloween
Składniki:
Jaja 4 szt.
Oliwki czarne 1 łyżka
Ketchup 1 łyżeczka
Serek śniadaniowy 1 łyżka
Pieprz biały

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy i przecinamy na pół. Studzimy. Delikatnie wyciągamy żółtka i ucieramy je z serkiem i ketchupem, doprawiamy pieprzem. Wypełniamy masą wgłębienie po żółtku oraz pokrywamy całą powierzchnię jaja. Z czarnych oliwek robimy pajączki i umieszczamy na jajku.

Galaretka Oko na Halloween
Galaretka z zatopionym okiem w sam raz na imprezę Halloween!

Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 8
Składniki
• 2 opakowania galaretek w różnych kolorach
• 1 opakowanie pianek
• rodzynki
• pisaki cukrowe zielony i żółty
• śmietanka 30%
• cukier
• śmietan fix
• konfitury

Etapy przygotowania
1. Obie galaretki rozpuścić zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
2. Pierwszy kolor galaretki rozlać do szklanek, odstawić aż zacznie tężeć.
3. W piankach umieścić w centralnym miejscu okrągłą rodzynkę i obrysować pisakiem cukrowym
4. W lekko ściętą galaretkę wcisnąć po jednym lub dwoje oczu.
5. Zalać drugim kolorem galaretki – musi być już ostudzona i lekko tężejąca.
6. Czekamy aż całość zastygnie z okiem zatopionym pośrodku.
7. Śmietankę ubijamy mikserem z cukrem i śmietan- fixem, ozdabiamy każdą szklankę śmietaną oraz konfiturami.

Babeczki z musem z pieczonej dyni na Halloween

Składniki:
• 2 jajka
• 20 dag cukru
• 11 dag mąki
• 6 łyżek kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2/3 szklanki mleka
• 15 dag masła
• Masa:
• 1 jajko
• 1/2 szklanki cukru
• 4 łyżki mleka
• 25 dag masła
• 3/4 szklanki musu z dyni
• pomarańczowy barwnik
• Dodatkowo:
• cukrowe dekoracje

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2. Dynię pokroić na kilka kawałków. Usunąć pestki i włókna.
3. Kawałki dyni ułożyć na dużej blasze do pieczenia, skropić oliwą.
4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka, ale zanim zacznie się rozpadać. Odstawić, aby ostygła, a następnie obrać ze skóry i przetrzeć przez sito.
5. Całe jajka ubić z cukrem na kogel – mogel, dodać mleko i dokładnie wymieszać.
6. W drugiej misce wymieszać na sucho mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia do suchych składników dodać ubite jajka z mlekiem oraz rozpuszczone i przestudzone masło, następnie delikatnie wszystko wymieszać.
7. . Przygotowanym ciastem napełnić foremki do muffinek.
8. Piec około 30 min w temp. 180 st. C
9. Masa: Umyte i sparzone jajko wytrzeć do sucha i wbić do miski, dodać do niego cukier i ubić do białości.
10. Na garnku z gorącą wodą ustawić miskę z jajkiem wlać do niego gorące mleko na parze ubijać około 5 min, (całość bardzo się spieni) po czym wystudzić.
11. Masę jajeczną po wystudzeniu cały czas ucierać dodając do niej po małym kawałeczku masła do gładkiej masy dodać ostrożnie mus z pieczonej dyni oraz pomarańczowy barwnik.
12. Babeczki ozdobić kremem dyniowym i ozdobić dowolnymi ozdobami

Żywieniowcy z III tż




bip

Certyfikaty i odznaczenia








Wynajem pomieszczeń szkolnych


Nasi Partnerzy


Stowarzyszenie Przyjaciół
ZSP w Nietążkowie
Wojskowa Akademia Techniczna
Akademia Sztuki Wojennej
4 Pułk Przeciwlotniczy
w Czerwieńsku
19 Samodzielny Oddział
Geograficzny w Lesznie
31. Baza Lotnictwa Taktycznego
Poznań – Krzesiny
12. Brygada Zmechanizowana
Szczecin
Centrum Szkolenia Wojsk
Lądowych w Poznaniu
Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu
Powiatowa Straż Pożarna w Kościanie
Komenda Wojewódzka Policji w Poznaniu
Komenda Powiatowa Policji w Kościanie
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Lesznie
Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania Politechniki Poznańskiej
Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
Wyższa Szkoła Humanistyczna w Lesznie
Instytut Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
TransEdu Wirtualna Akademia trans.eu
Ochotnicza Straż Pożarna w Śmiglu
Leszczyński Klub Kolarski
Szkoła jest ucze- stnikiem Programu
Wojskowe Stowarzyszenie Sportowe GROT Leszno
Firma Ustech Kościan Leszek Siąkowski Witold Stachowski
FKS OKUCIA OKIENNE I DRZWIOWE Sp. z o.o.. Bronikowo
Restauracja Poemat Paweł Smelkowski Śmigiel
ALVO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k
Przedsiębiorstwo Handlowe CHUDAK Sp.J.
Zakład Cukierniczy
Michał Gruszecki
Śmigiel
Zakład Elektrotechniczny
Jan Chomski
Śmigiel
Zakład Ogólnobudowlany
Ryszard Chmielewski
Leszno